PORADNA
PŘÍPRAVA KVASU PRO VYBRANÉ DRUHY NÁPOJŮ
Upozornění:
Minimální objem kvasu pro pálení v naší provozovně je od 100 Litrů. Nutno přepočítat ingredience, tj. u 100 L x 4, 150 L x 6, 200 L x 8 atd. K tomu použít přiměřenou kvasnou nádobu.
Kvas na výrobu slivovice
Ingredience na přípravu cca 25 l kvasu:
Švestky - 20 až 25 kg
Cukr - 162 g/1 litr kvasu
Enzymy - 1 balení
Kvasnice pro ovocné pálenky - 1 balení nebo 1/4 balení 8 kg Turbo kvasnic (8 kg Turbo kvasnice, Coobra 8, Alcotec 8, Coobra 6 a další)
Období sběru švestek: srpen – září – říjen
Období sběru trnek: říjen – listopad – prosinec
Obsah cukru v plodech: 11 – 16%
Celkové množství cukru pro dosažení 18% alkoholu je 158 g průměrné cukernatosti v 1 litru ovocného kvasu + 162 g cukru = 320 g cukru na 1 litr kvasu.
Příprava plodů
Dobře vyzrále plody švestek opereme v teplé vodě a očistíme od stopek, listí a jiných nečistot. Následně plody odpeckujeme, přičemž se pecky nesmí poškodit (poškozené pecky uvolňují škodlivé látky). Švestky zbavené pecek rozmělníme.
Příprava rmutu
- Nachystáme si dobře vymytou kvasnou nádobu s požadovaným obsahem tj.100L, 150L, atd.
- Do nádoby nalijte připravené ovoce, přidejte balení enzymu a dobře promíchejte. Enzymy uvolňují šťávu a zvyšuje chuť kvasu o 10-20%. Zároveň odstraňují "zákal" z ovocných nápojů a zjednodušují čištění. Tuto směs nechejte alespoň 24 hodiny odležet.
- Následně přidejte balení kvasnic a dobře je v kvasu rozmíchejte. Turbo kvasnice/kvasnice urychlí kvasný režim, zvýší výtěžnost kvasu a dodají mu vůni a chuť ovoce.
4. Následně přidejte 162 gramů cukru na 1 litr kvasu (cca 4 kg cukru na 25 litrů kvasu)
5. Kvasnou nádobu hermeticky uzavřete a opatřete víko kvasnou zátkou. Optimální teplota pro kvašení je 17-20 °C. Doba kvašení se odvozuje od použitých kvasnic.
Průběh kvašení
Kvašení dělíme na tři stádia:
V prvním stádiu se kysličník uhličitý tvoří pomalu a dochází k rozmnožování kvasnic.
Druhé stádium nazýváme "hlavním kvašením". Kvasnice produkují silnou kvasící činnost, vytváří se velké množství kysličníku uhličitého a stoupá teplota kvasu.
Třetí stádium, tzv. "dokvašování" se projevuje ustáváním bouřlivého kvašení. Tvorba kysličníku uhličitého ustává a kvasnice přetvářejí poslední cukr v alkohol.
Kvas na výrobu hruškovice
Ingredience na přípravu cca 25 l kvasu:
Hrušky - 20 až 25 kg
Cukr - 162 g/1 litr kvasu
Enzymy - 1 balení
Kvasnice pro ovocné pálenky - 1 balení nebo 1/4 balení 8 kg Turbo kvasnic (8 kg Turbo kvasnice, Coobra 8, Alcotec 8, Coobra 6 a další)
Období sběru hrušek: srpen – září – říjen
Obsah cukru v plodech: 9 – 14%
Celkové množství cukru pro dosažení 18% alkoholu je 158 g průměrné cukernatosti v 1 litru ovocného kvasu + 162 g cukru = 320 g cukru na 1 litr kvasu.
Příprava plodů
Dobře vyzrálé hrušky opereme v teplé vodě a očistíme od stopek, listí a jiných nečistot a rozmělníme.
Příprava rmutu
- Nachystáme si dobře vymytou kvasnou nádobu s požadovaným obsahem tj.100L, 150L, atd.
- Do nádoby nalijte připravené ovoce, přidejte balení enzymu a dobře promíchejte. Enzymy uvolňují šťávu a zvyšuje chuť kvasu o 10-20%. Zároveň odstraňují "zákal" z ovocných nápojů a zjednodušují čištění. Tuto směs nechejte alespoň 24 hodiny odležet.
- Následně přidejte balení kvasnic a dobře je v kvasu rozmíchejte. Turbo kvasnice/kvasnice urychlí kvasný režim, zvýší výtěžnost kvasu a dodají mu vůni a chuť ovoce.
- Následně přidejte 162 gramů cukru na 1 litr kvasu (cca 4 kg cukru na 25 litrů kvasu)
- Kvasnou nádobu hermeticky uzavřete a opatřete víko kvasnou zátkou. Optimální teplota pro kvašení je 17-20 °C. Doba kvašení se odvozuje od použitých kvasnic.
Průběh kvašení
Kvašení dělíme na tři stádia:
V prvním stádiu se kysličník uhličitý tvoří pomalu a dochází k rozmnožování kvasnic.
Druhé stádium nazýváme "hlavním kvašením". Kvasnice produkují silnou kvasící činnost, vytváří se velké množství kysličníku uhličitého a stoupá teplota kvasu.
Třetí stádium, tzv. "dokvašování" se projevuje ustáváním bouřlivého kvašení. Tvorba kysličníku uhličitého ustává a kvasnice přetvářejí poslední cukr v alkohol.
Kvas na výrobu kalvádosu
Ingredience na přípravu cca 25 l kvasu:
Jablka - 20 až 25 kg
Cukr - 162 g/1 litr kvasu
Enzymy - 1 balení
Kvasnice pro ovocné pálenky - 1 balení nebo 1/4 balení 8 kg Turbo kvasnic (8 kg Turbo kvasnice, Coobra 8, Alcotec 8, Coobra 6 a další)
Období sběru jablek: srpen – září – říjen
Obsah cukru v plodech: 8 - 11 %
Celkové množství cukru pro dosažení 18% alkoholu je 158 g průměrné cukernatosti v 1 litru ovocného kvasu + 162 g cukru = 320 g cukru na 1 litr kvasu.
Příprava plodů
Dobře vyzrálá jablka opereme v teplé vodě a očistíme od stopek, listí a jiných nečistot. Následně plody bez jádřinců rozmělníme.
Příprava rmutu
- Nachystáme si dobře vymytou kvasnou nádobu s požadovaným obsahem tj.100L, 150L, atd.
- Do nádoby nalijte připravené ovoce, přidejte balení enzymu a dobře promíchejte. Enzymy uvolňují šťávu a zvyšuje chuť kvasu o 10-20%. Zároveň odstraňují "zákal" z ovocných nápojů a zjednodušují čištění. Tuto směs nechejte alespoň 24 hodiny odležet.
- Následně přidejte balení kvasnic a dobře je v kvasu rozmíchejte. Turbo kvasnice/kvasnice urychlí kvasný režim, zvýší výtěžnost kvasu a dodají mu vůni a chuť ovoce.
- Následně přidejte 162 gramů cukru na 1 litr kvasu (cca 4 kg cukru na 25 litrů kvasu)
- Kvasnou nádobu hermeticky uzavřete a opatřete víko kvasnou zátkou. Optimální teplota pro kvašení je 17-20°C. Doba kvašení se odvozuje od použitých kvasnic.
Průběh kvašení
Kvašení dělíme na tři stádia:
V prvním stádiu se kysličník uhličitý tvoří pomalu a dochází k rozmnožování kvasnic.
Druhé stádium nazýváme "hlavním kvašením". Kvasnice produkují silnou kvasící činnost, vytváří se velké množství kysličníku uhličitého a stoupá teplota kvasu.
Třetí stádium, tzv. "dokvašování" se projevuje ustáváním bouřlivého kvašení. Tvorba kysličníku uhličitého ustává a kvasnice přetvářejí poslední cukr v alkohol.
Kvas na výrobu višňovice
Ingredience na přípravu cca 25 l kvasu:
Višně - 20 až 25 kg
Cukr - 162 g/1 litr kvasu
Enzymy - 1 balení
Kvasnice pro ovocné pálenky - 1 balení nebo 1/4 balení 8 kg Turbo kvasnic (8 kg Turbo kvasnice, Coobra 8, Alcotec 8, Coobra 6 a další)
Období sběru višní: květen – červen
Období sběru třešní: květen - červen
Obsah cukru v plodech višní: 6 - 11 %
Obsah cukru v plodech třešní: 7-12 %
Celkové množství cukru pro dosažení 18% alkoholu je 158 g průměrné cukernatosti v 1 litru ovocného kvasu + 162 g cukru = 320 g cukru na 1 litr kvasu.
Příprava plodů
Dobře vyzrálé plody višní/třešní opereme v teplé vodě a očistíme od stopek, listí a jiných nečistot. Následně plody odpeckujeme, přičemž se pecky nesmí poškodit (poškozené pecky uvolňují škodlivé látky). Višně zbavené pecek nakrájíme na plátky.
Příprava rmutu
Nachystáme si dobře vymytou kvasnou nádobu s požadovaným obsahem tj.100L, 150L, atd.
Do nádoby nalijte připravené ovoce, přidejte balení enzymu a dobře promíchejte. Enzymy uvolňují šťávu a zvyšuje chuť kvasu o 10-20%. Zároveň odstraňují "zákal" z ovocných nápojů a zjednodušují čištění. Tuto směs nechejte alespoň 24 hodiny odležet.
Následně přidejte balení kvasnic a dobře je v kvasu rozmíchejte. Turbo kvasnice/kvasnice urychlí kvasný režim, zvýší výtěžnost kvasu a dodají mu vůni a chuť ovoce.
Následně přidejte 162 gramů cukru na 1 litr kvasu (cca 4 kg cukru na 25 litrů kvasu)
Kvasnou nádobu hermeticky uzavřete a opatřete víko kvasnou zátkou. Optimální teplota pro kvašení je 17-20 °C. Doba kvašení se odvozuje od použitých kvasnic.
Průběh kvašení
Kvašení dělíme na tři stádia:
V prvním stádiu se kysličník uhličitý tvoří pomalu a dochází k rozmnožování kvasnic.
Druhé stádium nazýváme "hlavním kvašením". Kvasnice produkují silnou kvasící činnost, vytváří se velké množství kysličníku uhličitého a stoupá teplota kvasu.
Třetí stádium, tzv. "dokvašování" se projevuje ustáváním bouřlivého kvašení. Tvorba kysličníku uhličitého ustává a kvasnice přetvářejí poslední cukr v alkohol.
Kvas na výrobu vínovice
Ingredience na přípravu cca 25 l kvasu:
Vinná réva - 20 až 25 kg
Cukr - 162 g/1 litr kvasu
Enzymy - 1 balení
Kvasnice pro ovocné pálenky - 1 balení nebo 1/4 balení 8 kg Turbo kvasnic (8 kg Turbo kvasnice, Coobra 8, Alcotec 8, Coobra 6 a další)
Období sběru vína: srpen – září – říjen
Obsah cukru v plodech: 15 – 22 %
Celkové množství cukru pro dosažení 18% alkoholu je 158 g průměrné cukernatosti v 1 litru ovocného kvasu + 162 g cukru = 320 g cukru na 1 litr kvasu)
Období sběru třešní: květen - červen
Obsah cukru v plodech višní: 6 - 11 %
Obsah cukru v plodech třešní: 7-12 %
Celkové množství cukru pro dosažení 18% alkoholu je 158 g průměrné cukernatosti v 1 litru ovocného kvasu + 162 g cukru = 320 g cukru na 1 litr kvasu.
Příprava plodů
Dobře vyzrálé hroznové trsy opereme v teplé vodě a očistíme od listí a jiných nečistot. Následně trsy rozmačkáme na kaši a odstraníme stopky, na kterých bobule rostou.
Příprava rmutu
Nachystáme si dobře vymytou kvasnou nádobu s požadovaným obsahem tj.100L, 150L, atd.
Do nádoby nalijte připravené ovoce, přidejte balení enzymu a dobře promíchejte. Enzymy uvolňují šťávu a zvyšuje chuť kvasu o 10-20%. Zároveň odstraňují "zákal" z ovocných nápojů a zjednodušují čištění. Tuto směs nechejte alespoň 24 hodiny odležet.
Následně přidejte balení kvasnic a dobře je v kvasu rozmíchejte. Turbo kvasnice/kvasnice urychlí kvasný režim, zvýší výtěžnost kvasu a dodají mu vůni a chuť ovoce.
Následně přidejte 162 gramů cukru na 1 litr kvasu (cca 4 kg cukru na 25 litrů kvasu)
Kvasnou nádobu hermeticky uzavřete a opatřete víko kvasnou zátkou. Optimální teplota pro kvašení je 17-20°C. Doba kvašení se odvozuje od použitých kvasnic.
Průběh kvašení
Kvašení dělíme na tři stádia:
V prvním stádiu se kysličník uhličitý tvoří pomalu a dochází k rozmnožování kvasnic.
Druhé stádium nazýváme "hlavním kvašením". Kvasnice produkují silnou kvasící činnost, vytváří se velké množství kysličníku uhličitého a stoupá teplota kvasu.
Třetí stádium, tzv. "dokvašování" se projevuje ustáváním bouřlivého kvašení. Tvorba kysličníku uhličitého ustává a kvasnice přetvářejí poslední cukr v alkohol.